Psykab besöker sjukhus i Madagaskar!

Som ett led i Psykab:s transkulturella utbildningssatsning och internationella aktivitet blev vi inbjudna till Centre Hospitalier de Soavinandriana Antananarivo, Madagaskar, där vi välkomnades av biträdande sjukhusdirektören Claude Eric Ramanantoanina.

Dessa internationella aktiviteter är en viktig del för att vi i dagens svenska psykiatri ska kunna bygga upp en välgrundad och äkta förståelse för transkulturell psykiatri i allmänhet och kris och trauma i synnerhet.

IMG_7304

Tidigare har Psykab gjort insatser i bland annat Pakistan, Afghanistan och Nepal, delvis i samarbete med Kris och Traumacentrum i Sörmland. Vi har hållit en veckas workshop om kris och trauma i Afghanistan, Kabul i samarbete med Tabish Organization med mera. Studiebesök på sjukvårdsinrättningar i Irak och Libanon är också genomförda.

Bitr sjukhusdirektör Claude Eric Ramanantoanina informerade om att Centre Hospitalier de Soavinandriana är ett av Antananarivos 4 stora sjukhus. Det har 450 vårdplatser och 150 anställda doktorer med specialiteter som kirurgi, internmedicin, psykiatri, pediatrik med mera.

IMG_2696

Vi blev runtvisade och informerade av läkare med olika specialiteter på sjukhuset. Vi besökte bland annat akutmottagningen, IVA, röntgenavdelningen och en neurologisk slutenvårdsavdelning specialiserad på stroke.

IMG_7302

Tyvärr saknar befolkningen i Madagaskar generellt social försäkring. På detta sjukhus var endast statsanställda och militär personal välkomna. Förhållandena var trots det mycket primitiva. Som vi förstod det var de övriga sjukhusen i landets huvudstad i ett betydligt sämre skick.

Bästa resehälsningar!

Samuel Lindholm

Publicerat i Hem | Lämna en kommentar

The Facial Action Coding System (FACS)

Denna vecka deltar två av Psykab:s medarbetare på en workshop i ämnet FACS med Erika Rosenberg Ph.D. på Berkeley University 

FACS är utvecklat av Paul Ekman och Wallace Friesen. Det är ett vetenskapligt underbyggt detaljerat system som förklarar och kategoriserar alla ansiktets möjliga uttryck och emotioner.

Kursdeltagarna är från alla världens hörn och innefattar specialister inom datorvetenskap, forskare i beteende och emotioner, pedagoger, psykiatriker, psykologer och utvecklare av digitala bedömningsinstrument av människor, myndighetspersoner och filmindustrin med flera.

Manualen är en komplex och mycket detaljerad systematisk genomgång av ansiktets alla så kallade Action Units (AU) och alla olika kombinationer av dessa. Systemet har, på ett imponerande sätt hittat en heltäckande beskrivning av ansiktets alla möjliga miner och uttryck.

Alla kursdeltagare lär sig att under kursen själva utföra alla AU:s -många är lätta men flera är riktigt svåra att få till. Genom detta fördjupas kunskapen om människans ansiktsuttryck och vi får en inbyggd ny observationsförmåga som tidigare låg dold för oss.

Tillämpningsområdena är många. Filmindustrin, datorprogram, psykologi, underrättelsetjänster, psykiatri, personbedömningar med mera.

FACS

Bästa hälsningar!

Samuel Lindholm

Publicerat i Hem | Lämna en kommentar

Koka kräftor – recept

Recept för ca 60-80 kräftor

Kokta till Psykab:s egen kräftskiva augusti 2015

Du kan hitta recept för kräftkok på Recept.nu, Per Morberg, Tasteline eller recept på ICA eller Coop i all ära -men inget av dem är riktigt bra.

Det blir inte en jämn kvalité på alla kräftor med recepten man kan hitta på nätet och efter flera års kräftkokande lägger Psykab nu ut det absolut bästa receptet för att få jämngoda kokade kräftor med minsta möjliga risk för att det börjar växa oönskade saker i lagen och att man undviker jäsning i lagen.

  1. Låt de levande kräftorna bli rena i sumpen (och skita ur sig) i ett par dagar efter fångst. Sumpen måste vara nedsänkt i strömmande vatten som i en sjö (i ett badkar dör kräftorna). Det är alltid lika otrevligt att sörpla i sig dy och lera med mera från sjöbotten. Detta blir fallet om man kokar kräftorna direkt efter att de fiskats upp om man inte tvättar varje enskild kräfta med diskborste. Dessutom bajsar kräftorna ur sig innehållet i bajssträngen belägen utmed stjärten om dom får gå i sumpen ett par dagar. Innehållet i kräfttarmen kan färja smaken på stjärtköttet -kom ihåg att kräftan är en asätare.
  2. Koka 10-20 kräftor i taget i en stor kastrull med rikligt saltat vatten (5-10 g/liter). Gör max 3 kok i varje vatten och byt sedan ut vattnet och saltet för fortsatt kok. Varje omgång kräftor kokar i 5 minuter. När kräftorna än nykokta och varma kyls de ner till kylskåpstemperatur.
  3. Lagen kokas med rikligt med dillkronor. Ju mer dillstjälkar (gott till potatiskok förvisso) du har i lagen desto mörkare och höigare ton får lagen. 500 g dillkronor till 5 liter vatten skadar inte även om hälften också går bra. Så i lagen som ska koka i 20-30 min lägger du: 5 liter vatten. 1 Porteröl 33-50 cl, 5 sockerbitar, 250-500 g dillkronor, 3-4 teskedar tomatpure och 200 g salt. Innehållet i lagen varierar du allt efter eget tycke. Smaka av!
  4. När lagen är färdigkokt fiskar du upp dillen och kastar den. Kyl sedan ner lagen till kylskåpstemperatur.
  5. Nu är kräftor separat nedkylda och lagen separat nedkyld. Tillsätt nu de kalla kräftorna i den kalla lagen och låt stå 1-2 dygn i kylskåpstemperatur eller frys ner.
  6. Dekorera med dillkronor till festen!

IMG_1756

 

Publicerat i Hem | Lämna en kommentar

Nomineringar utbildningar och nya verksamheter

Under året har största arbetsinsatsen legat i Västerås och jag kan med glädje delge två nomineringar för min handledande roll i min kliniska vardag som chefsöverläkare på den psykiatriska kliniken, den ena var för Årets kliniska pedagog och den andra var AT-rosen.

Utmärkelsen Årets kliniska pedagog är alla underläkares sätt att uppmärksamma och premiera en klinisk pedagog i Landstinget Västmanland. SYLF instiftade priset i början av 90-talet. Jag var nominerad till priset med motiveringen: ”Samuel lyssnar både på patienten och på yngre kollegor. Han tar sig tid och intresserar sig. Han ger bra tips och råd inför och i patientbemötandet. Med glimten i ögat skapar Samuel en god stämning i det vardagliga arbetet.”

Varje termin röstar AT-läkarna fram vem som ska tilldelas terminens AT-ros (mest uppskattade kliniska handledare). I höstens omröstning blev jag nominerad med motivationen: ”Samuel Lindholm bemöter AT-läkare och patienterna på ett pedagogiskt och trevligt sätt. Han intresserar sig och lyssnar. Han kan även lätta upp stämningen med ett skämt, vilket behövs!”

Med Körkortshälsan AB som är ett delägt dotterbolag till Psykab AB har vi varit på ”The 9th International Conference on Early Psychosis – To the New Horizon” en lärorik vecka i Tokyo som avhandlade nydebuterad psykossjukdom och tidiga tecken på psykos med undersökningar, behandling och forskning på området. En av anledningarna till att vi åkte är vårt konsultuppdrag för Bo-gruppen där vi gått in som medicinskt anvariga läkare för verksamheten.

Psykab har också tagit över det medicinska ansvaret på Nanolfsvillan där vi börjar hitta en bra form för samarbete. Nanolfsvillan är ett HVB-hem (hem för vård eller boende) med behandlingsinriktning som arbetar med familjebehandling samt utredningar.

 

Bästa hälsningar!

Samuel Lindholm

 

Publicerat i Hem | Lämna en kommentar

Psykab besöker Kopila Ghar i Kathmandu

Under oktober 2014 besökte Psykab Kopila Ghar tillsammans med en barnläkare, en specialist i allmänmedicin och en lärarinna. Detta i syfte att inleda ett samarbete med hjälporganisationen We Care.

Kopila Ghar är ett drop-in center för gatubarn i Nepals huvudstad Kathmandu. Hit kan barn vända sig för en sovplats, mat, informell utbildning och enkel vård.

Varje natt besöker 20-30 barn centret. Barn som kommer regelbundet har möjlighet att flytta vidare till mer ordnade levnadsförhållanden. Det serveras varma måltider och snacks på centret. Barnen får medicinsk hjälp och det anordnas lördagsutflykter med mera.IMG_8662

Socialarbetaren Brishant Maharjan läraren Ema Shresta, socialarbetaren Niroj Bascota och nattvakten tillika förstahjälpen-sjukvårdaren Ajay Lama

Socialarbetaren Brishant Maharjan läraren Ema Shresta, socialarbetaren Niroj Bascota och nattvakten tillika förstahjälpen-sjukvårdaren Ajay Lama

IMG_8668IMG_8665IMG_8663

Publicerat i Hem | Lämna en kommentar

Kräftor och brandrök

Första kräftkoket är avklarat och kräftorna är rikliga och stora i år. Kräftor

Psykab har just nyanställt sjuksköterskor som täcker jourlinjen på Attendo Bolmängens psykiatrika behandlingshem.

Psykab har också inlett ett nytt samarbete med Nanolfsvillan som driver familjebehandling samt utredningar. Detta i form av konsultpsykiatriska läkartjänster.

Körkortshälsan blir allt mer etablerad och uppskattad och ytterligare en sjuksköterska är nu anställd i denna verksamhet.

Arbetet med sömnproblem och behandling mot dessa i form av bokförsäljning av självhjälpsboken ”Från sömnlös till utsövd” är återupptaget efter virusproblem med hemsidan.

På den psykiatriska kliniken i Västerås fortsätter jag mitt uppdrag som överläkare inom psykossektionen och med mitt chefsöverläkaruppdrag. Det ligger en dimma av brandrök från den stora skogsbranden väster om Sala där 16.800 hektar skog gått upp i rök men där man nu förhoppningsvis börjar få branden under kontroll.

Lev Väl!

Samuel

 

Publicerat i Hem | Lämna en kommentar

Framåtanda och ledarskap

Utöver överläkaruppdraget i psykossektionen så är chefsöverläkaruppdraget i Västmanlands vuxenpsykiatri en utmaning. Utbildningsuppdrag med senast en 2-timmars uppskattad föreläsning om sömnstörningar och dess differentialdiagnoser för alla Västmanlands alla AT-läkare.

IMG_6332

Parallellt med detta utvecklar vi Körkortshälsan som slår rekord i antalet patienter varje månad. Vi är mitt uppe i att nyrekrytera ytterligare en sjuksköterska till Körkortshälsan och utvidga verksamheten både med nya landsting och med inriktning mot företag och drogscreening.

Vår självhjälpsbok ”Från sömnlös till utsövd” kommer förhoppningsvis ut i en översatt version på Amazon till sommaren. Översättningen är klar och finputsning pågår.

Efter en mycket givande kurs på KI om ADHD finns nu rykande färska skattningsskalor för området i Psykab:s populära samling av skattningsskalor. Bland annat länkar vi till sen senaste nyreviderade versionen av DIVA 2.0

Publicerat i Hem | Lämna en kommentar

Psykab går bra!

Psykab har upprättat avtal med Psykologpartners för läkardelen i ADHD-utredningar. Vidare är uppdraget med landstinget Västmanland förlängt till september 2014. Här ingår även ett uppdrag som chefsöverläkare. Översättningen av boken ”Från sömnlös till utsövt”  om hur man kommer tillrätta med sömnproblem är nu översatt till engelska och planen är att den ska ut på e-marknaden före jul.

 

Publicerat i Hem | Lämna en kommentar

Föreläsningar, kurser och utskick

Hösten lägrar sig utanför Psykabs huvudkontor och ytterligare en händelserik vecka går mot sitt slut. Denna vecka har vi avverkat en föreläsning om affektiv sjukdom för ca 40 AT-läkare i Västmanlands landsting. Bland annat redogjorde jag för hur en alternativ karriär kan se ut för en läkare med en entreprenörshjärna.

Psykab har också i veckan jobbat med Divanmedicin med ett reklamutskick gällande Körkortshälsan AB och dess verksamhet i Sörmland och Östergötland. Utöver detta heltidsjobb inom psykiatrin i Västmanland.

Publicerat i Hem | Lämna en kommentar

Irak och Afghanistan

I december förra året var Psykab på uppdrag i Afghanistan (Kabul).

Reseskildringen och uppdraget med workshop för 22 Afghanska psykoterapeuter finns återgivet här. Nu finns nya möjligheter för fortsatta uppdrag i tunga konfliktområden i samarbete med såväl Kris och traumacentrum i Sörmland  som med Nationella psykoterapigruppen där Psykab också bidrar med specialistpsykiatrisk kompetens.

Publicerat i Hem | Lämna en kommentar