Koka kräftor – recept

Recept för ca 60-80 kräftor

Kokta till Psykab:s egen kräftskiva augusti 2015

Du kan hitta recept för kräftkok på Recept.nu, Per Morberg, Tasteline eller recept på ICA eller Coop i all ära -men inget av dem är riktigt bra.

Det blir inte en jämn kvalité på alla kräftor med recepten man kan hitta på nätet och efter flera års kräftkokande lägger Psykab nu ut det absolut bästa receptet för att få jämngoda kokade kräftor med minsta möjliga risk för att det börjar växa oönskade saker i lagen och att man undviker jäsning i lagen.

  1. Låt de levande kräftorna bli rena i sumpen (och skita ur sig) i ett par dagar efter fångst. Sumpen måste vara nedsänkt i strömmande vatten som i en sjö (i ett badkar dör kräftorna). Det är alltid lika otrevligt att sörpla i sig dy och lera med mera från sjöbotten. Detta blir fallet om man kokar kräftorna direkt efter att de fiskats upp om man inte tvättar varje enskild kräfta med diskborste. Dessutom bajsar kräftorna ur sig innehållet i bajssträngen belägen utmed stjärten om dom får gå i sumpen ett par dagar. Innehållet i kräfttarmen kan färja smaken på stjärtköttet -kom ihåg att kräftan är en asätare.
  2. Koka 10-20 kräftor i taget i en stor kastrull med rikligt saltat vatten (5-10 g/liter). Gör max 3 kok i varje vatten och byt sedan ut vattnet och saltet för fortsatt kok. Varje omgång kräftor kokar i 5 minuter. När kräftorna än nykokta och varma kyls de ner till kylskåpstemperatur.
  3. Lagen kokas med rikligt med dillkronor. Ju mer dillstjälkar (gott till potatiskok förvisso) du har i lagen desto mörkare och höigare ton får lagen. 500 g dillkronor till 5 liter vatten skadar inte även om hälften också går bra. Så i lagen som ska koka i 20-30 min lägger du: 5 liter vatten. 1 Porteröl 33-50 cl, 5 sockerbitar, 250-500 g dillkronor, 3-4 teskedar tomatpure och 200 g salt. Innehållet i lagen varierar du allt efter eget tycke. Smaka av!
  4. När lagen är färdigkokt fiskar du upp dillen och kastar den. Kyl sedan ner lagen till kylskåpstemperatur.
  5. Nu är kräftor separat nedkylda och lagen separat nedkyld. Tillsätt nu de kalla kräftorna i den kalla lagen och låt stå 1-2 dygn i kylskåpstemperatur eller frys ner.
  6. Dekorera med dillkronor till festen!

IMG_1756

 

Det här inlägget postades i Hem. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *